Tandbetændelse hos katte

Hvad er årsagen til tandkødsbetændelse?

Mange tror, at tandkødsbetændelse skyldes tandsten. Årsagen til tandkødsbetændelse er Plak (plaque). Plak er en hvidlig tynd hinde (biofilm), der lægger sig omkring tænderne. Plak består af bakterier, spyt og cellerester. Hvis Plak får lov til at sidde for længe på tænderne kan det brede sig ned i tandkødslommerne og skabe betændelse der.

Tandsten dannes af Plak, der ikke er blevet fjernet. Når katten har fået tandsten er det et udtryk for, at Plak har fået lov til at sidde for længe på tænderne. Tandsten er en brunlig belægning på tænderne.
Plak kan fjernes med tandbørstning, mens der skal en ultralydstandrensning til for at fjerne tandsten. Ultratlydstandrensning foregår altid i fuld narkose.

 

Hvilke symptomer er der på tandkødsbetændelse?
Dybe tandkødslommer er svære at se med det blotte øje. Derfor er det vigtigt at få sin kat undersøgt hos dyrlægen eksempelvis til det halvårlige eller årlige dyrlægetjek. Dyrlægen undersøger katten med et specielt instrument (probe) for at se, om der skulle være nogle tandkødslommer. Det foregår i fuld narkose.

 

Det kan du gøre for at forebygge tandkødsbetændelse hos din kat

  • Børst din kats tænder en gang daglig med en god tandpasta, der er beregnet til katte. Tandpastaen skal være uden flour og triclosan fx kan det anbefales at bruge en tandpasta med aloe vera og propolis, der har en god effekt mod infektion i munden.
  • Der findes en speciel tandbørste, der børster både yder og indersiden af tænderne samtidig. Man kan også godt bruge en baby-tandbørste med bløde børster.
  • Tandrensning med ultralyd hos dyrlægen – enten halvårlig/årlig, da tandbørstning ikke fjerner risikoen for udvikling af andre tand- og mundhulesygdomme.
  • Der findes også en mundskyldningsvæske og en tandpasta. Mundskyldningsvæsken er en opløsningsvæske, der tilsættes kattens vand, og som skal udskiftes hver dag. Tandpastaen smøres på kattens tænder, og skal ikke skylles efter med vand. Begge produkter skulle forebygge plak, tandsten og dårlig ånde.
  • Et katte-tygge-ben er også at finde på markedet. Katte-tygge-benet skulle også forebygge plak og tandsten hos katte.
  • Hvis du vil have en dybere forklaring på tandkødsbetændelse, og hvordan du bedst børster din kats tænder, så læs artiklenTandkødsbetændelse hos kat af Jan Ruhnau, som er specialdyrlæge. 

 

Se videoen, der giver en kortog visuel forklaring på, hvorfor det er vigtigt at fjerne Plak fra kattens tænder:

 

Videoen viser, hvordan du børster din kats tænder med en “Finger-tut”:

 

Se her, hvordan du børster din kats tænder med en speciel kattetandbørste, og en en speciel klud begregnet til at fjerne Plak fra kattens tænder:

 

Videoen her viser, hvordan du børster tænder på din kat med en kattetandbørste eller en baby-tandbørste med bløde børster:

 

Lukket for kommentarer.