Kat med rygsmerter

 

Kat med rygsmerter fik behandling med akupunktur, laser og kiropraktik

Butti er en af de katte, der har fået behandling for sine rygsmerter ved hjælp af bl.a. akupunktur

 

Katten Butti havde smerter i ryg og hofter
Butti er en fin lille hunkat af racen Hellig Birma, som kom til verden i 2008.

 

Som killing legede Butti meget på den fjollede, killingeagtige måde, hvor hun ikke tænkte over, hvad der var omkring hende, så hun buldrede ind i møbler og vægge.

 

Gennem de sidste 8 år er hendes leg blevet mere afdæmpet. Det er især i det sidste halve år, at hun er blevet mindre interesseret i at lege. Den eneste form for leg hun kunne svinge sig op til, var at slå lidt ud efter sit legetøj.

 

Vi troede, at katten var blevet mere doven. Butti blev simpelthen mindre legesyg som tiden gik. Det virkede ikke som om, at hun havde ondt nogen steder.

 

I slutningen af 2016 blev det tydeligt, at Butti havde besvær med at hoppe op. Hun kunne lige klare at hoppe op på stolene, men at agere højdespringer, som hun ellers tidligere havde klaret så fint, var det slut med.

 

Butti er ikke doven

Butti slapper af på stolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattens ryg, hofter og bagben blev undersøgt
Butti kom på Dyrehospitalet, hvor hendes hofter og ryg blev røntgenfotograferet. Der var intet at se, sagde dyrlægen. Dyrlægen, der behandler Butti er Certificeret Dyrefysioterapeut, Anne Vitger. 

 

Vores kat haltede aldrig, men hendes højre ben var påvirket, da hun skulle støtte på bordkanten hos dyrlægen. Da dyrlægen foretog en grundigere undersøgelse med hænderne (palpation) viste det sig, at der var ”noget” ved hendes højre bagben. Det kunne muligvis være en lille diskusprolaps omkring korsbenet, men det kunne også være fx slidgigt, sagde dyrlægen. Det kunne bare ikke ses på røntgenbillederne.

 

Butti blev undersøgt fra midten af ryggen, ned over korsbenet samt hofter og bagben. Dyrlægen var ikke i tvivl om, at Butti havde ondt i sit bagben, fordi katten reagerede, når dyrlægen undersøgte hende i netop det område.
Dyrlægen ser ingen grund til, at vi får foretaget en grundig scanning, da det ofte viser sig, at der ingenting er at se på billederne.

 

Samtidig foreslog dyrlægen, at katten fik behandling med laser, kiropraktik og akupunktur. Hun anbefalede også at give Butti lidt smertestillende medicin i dråbeform, som var let at blande i hendes vådkost.

 

 

 

Katten fik behandling med laser, kiropraktik og akupunktur
Butti fik behandling med laser, kiropraktik samt akupunktur mod smerter i ryg og bagben.

 

I begyndelsen var det hver 14. dag. Senere gik der længere tid mellem behandlingerne.

 

Når Butti skulle til behandling gav vi hende et tilskud med et naturligt produkt både aften før, og på selve dagen. Det naturlige produkt skulle modvirke angst og stress hos katte.
Det resulterede i, at Butti var træt, og dyrlægen kunne straks påbegynde kiropraktisk behandling. Derefter fik Butti laserbehandling på den nederste halvdel af ryggen, korsbenet samt på selve hofteleddet.

 

Til sidst fik katten Akupunktur. Dyrlægen satte 8 nåle i Butti, men undlod at sætte nålene direkte i triggerpunkterne. På den måde undgår man, at det gør ondt at få sat nåle i, oplyste dyrlægen.

 

Behandlingerne blev kombineret med meget lidt medicin.

 

 

Hvordan reagerede katten på behandlingerne?
Efter 3-4 behandlinger fortalte dyrlægen, at der var sket en mærkbar forskel. Hun konstaterede således, at hun ikke var i tvivl om, at Butti havde haft smerter i både ryg og ben før behandlingerne.

 

Butti reagerede slet ikke på, at hun fik sat nåle på kroppen. Hendes største problem var mere, at hun skulle holde sig i ro i de 15-20 minutter behandlingen varede.

 

Efter behandlingerne var Butti typisk meget træt og sov derfor resten af dagen.

 

Kat med smerter i ryggen blev hjulpet med kiropraktik, laser og akupunktur

Butti er træt efter dagens omgang med akupunktur

 

Kombinationen af behandling og lidt medicin betød, at Butti igen begyndte at lege. Butti begyndte dog ikke at springe højt op igen, som hun ellers tidligere havde gjort. Ifølge dyrlægen kunne det skyldes, at Butti var vant til, at det gjorde ondt, når hun sprang op. Men vi har fået vores glade og legesyge Butti igen.

 

Nu har Butti lige fået sin sidste behandling for i år, og dyrlægen mener ikke, at katten har smerter mere. Dog vil hun gerne se Butti igen om 6 måneder.

 

Butti var altså ikke doven
Det viste sig, at Butti slet ikke var doven eller var blevet gammel før tid. Butti er igen den glade og legesyge kat. Dog bliver det ikke helt som før i tiden, hvor hun kunne springe og klatre højt op uden nogen problemer. For at hjælpe Butti, så hun igen kan klatre højt op, har vi sat nogle ekstra hylder op tæt på højtaleren. Vi kan se, at det virker godt for hende. Så dovenskaben skyldtes simpelthen, at hun havde haft smerter i hendes ryg og hofter.

 

 

Nedenfor kan du se, hvordan Bjarne har sat hjælpehylder op til Butti, så hun lettere kan komme op på højtaleren.

 

Butti får hjælp til at kunne hoppe op ved hjælp af et par hjælpehylder.

 

 

Dovenskab viste sig at være en adfærdsændring
Vores råd er, at hvis din kat begynder at virke doven, sløv eller ikke vise interesse for leg kan det naturligvis godt være på grund alder. En passiv kat, der ikke orker noget, eller ikke viser interesse for noget som helst, kan også godt være et symptom på, at katten har smerter et eller andet sted i kroppen.

 

Katte er mestre i at skjule, at de har ondt. Hvis de har det dårligt kommer det ofte til udtryk via en ændret adfærd. I Buttis tilfælde troede vi altså, at hun var blevet en magelig kat, der ikke rigtig gad at røre sig. Det har vist sig langt fra at være tilfældet. Butti har nemlig taget hul på sin anden ungdom, skriver Marianne.

 

Indlægget er skrevet af Marianne og Bjarne Pedersen, Vesterbro, ”forældre” til de tre tøser – Butti, Katrine og Sikka

 

Du kan læse mere om Smerte hos kat 

Lukket for kommentarer.